wtorek, 5 marca 2013

W świecie smaków - 1

Dzisiaj poruszę tematykę inną od książek, ale na pewno każdemu z was bliską. Co jakiś czas na blogu będę zamieszczać recenzje herbat. Przyznajcie sami, że dobra herbata jest najlepszą towarzyszką, każdej książki. Wyrobiłam już sobie pewien nawyk parzenia herbaty zaraz po powrocie do domu z uczelni. Uważam, że nie ma nic bardziej odprężającego niż czarka tego cudownego naparu. Moja prywatna kolekcja ulubionych herbat liczy obecnie około 60 jednostek (które zajmują potężną szafkę), a co gorsze mam też olbrzymią słabość do czajniczków i czarek (póki co cztery zestawy, chociaż ledwo się powstrzymuję przed kupowaniem kolejnych:)).




Królewna Śnieżka

Składniki: Herbata owocowa na bazie hibiskusa z dodatkiem skórki róży, jabłka, cynamonu, pomarańczy, żurawiny, migdałów, płatków słonecznika i cukrowych śnieżynek.

Sposób przyrządzania: 2-4 gramy herbaty zalać 200 ml wrzątku i parzyć pod przykryciem przez około 3-5 min.

Sklep: Kawa czy herbata?

Przyznam się szczerze, że herbaty owocowe nigdy nie należały do moich ulubionych. Wydawała mi się zbyt słodkie/kwaśne (zależnie od składników). Królewna Śnieżka bardzo mnie zaskoczyła. Po pierwsze, wzrok przyciąga już sam wygląd herbaty. Cukier w kształcie płatków śniegu to naprawdę dobry pomysł, szczególnie w chłodne wieczory, gdy często czujemy się zmęczeni i bezbarwni. Dwie łyżeczki suszu zalałam wodą o temperaturze 100°C i parzyłam około 3 minuty. Zawsze wolę napar słabszy o delikatniejszym smaku. Herbatka zachwyciła mnie swoim smakiem i pięknym zapachem. Zawarta w herbacie żurawina pomarańcza i cynamon to naprawdę rozgrzewająca mieszanka. Polecam serdecznie! ;)




Tropikalna Wyspa



Składniki: Herbata aromatyzowana na bazie Yunnan Black z dodatkiem zielonej cytryny, papai, szafranu, banana, bławatka, słonecznika oraz płatków róży.

Sposób przyrządzania: 2-4 gramy herbaty zalać 200 ml wrzątku i parzyć przez około 2-3 min.

Sklep: Kawa czy herbata?

Tym razem herbata o nazwie, która kojarzy mi się z wakacjami i piękną pogodą - coś idealnego na końcówkę zimy. Tropikalna Wyspa to połączenie herbaty Yunnan Black z wyjątkowymi składnikami. Szczególnie wyróżnia się wyrazisty posmak papai, który nadaje tej mieszance niezwykły, egzotyczny charakter. Delikatny, słodki smak, piękna barwa naparu (niestety na zdjęciu nie wyszło to tak dobrze jak w rzeczywistości) i ten cudowny zapach to mieszanka, która zachwyci każdego. Dwie łyżeczki suszu zalałam wodą o temperaturze 100°C i parzyłam 2 minuty. Polecam serdecznie, zwłaszcza tym, którzy lubią słodki smak. Ja jestem zachwycona. ;)




g'tea!


Chciałabym wam także przybliżyć wyjątkową serię herbat - g'tea! Przyznam, ze nigdy wcześniej o nich nie słyszałam. Udało mi się skosztować dwa wyjątkowe smaki: Oolong Milk (pierwszy raz w życiu piłam oolong. ;) Od tak dawna o nim marzyłam, jednak nie bardzo przypadł mi do gustu - po prostu nie potrafię się przyzwyczaić do mlecznego posmaku w herbacie) oraz Prime Black Tea with Lemon Myrtle (ta herbatka zachwyciła mnie swoim wyrazistym, mocnym smakiem - idealny akompaniament do podwieczorku:)).




Więcej smakowitych herbat, akcesoriów i dodatków znajdziecie na stronie: